Mi a fene az a Cronut? Teszik fel a kérdést most többen magukba...
A Cronut jelenleg Amerika ( főleg New York egyik legnépszerűbb reggeli péksüteménye ami a Croissant és a Donut ( fánk) szóból lett összebiggyesztve. Kitalálója egy New Yorki chef Dominique Ansel volt, aki szeretett volna valami újat alkotni, mert megunta az évtizedek óta kapható reggeli választékot.
Egy átlagos Amerikai Cronut így néz ki:
Zsírtartalma – 26g / 234 kalória
Szénhidrát 81g / 324 kalória
Protein – 8g / 32 kalória
2013 nyarán már sorok kígyóztak a kávézójában hogy megkóstolhassák a Cronutot.
Népszerüsége azóta is töretlen és a mai nap 2013. November 15-én Magyarországon a Briós kávézó http://www.brioskavezo.hu/ is feltűzte termékpalettájára a Cronut-ot.
A tulajdonos 200 db-ot rendelt belőle, én délbe mentem be hozzájuk, de akkor már ki volt rakva a tábla, hogy sajnos a Cronut elfogyott. Szerencse, hogy egy órával előtte felhívtam őket hogy rakjanak féle nekem egyet.
És most térjünk a lényegre magára a Cronutra. Mikor megláttam, az első gondolatom az volt, hogy mennyire elkorcsosult világban élünk, hogy egy kis reggeli bizbasznak is akkora hype-ot lehet csinálni ügyes marketinggel, hogy 4 óra leforgása alatt minden nagyobb reklám nélkül Budapesten eladnak belőle 200 db-ot ami 118,000 Ft bruttó bevétel extra hozzá kérhető citromos vajas máz nélkül! Nem rossz!
Mert ugye azzal az igazi állítólag.... Ez még plusz 150 Ft ot jelent! Maga a Cronut 590 Ft-ba kerül amiért a képen látható reggelit kaphattok. Ez kinek sok kinek nem, mindenesetben ilyen első termékbevezetésnél akármennyit el lehet kérni érte hiszen, annyira egyedi konkurencia nélküli dologról van szó! Amerikában átlagosan 5 dollár egy db ami 1100 Ft, de olyan hírek is felröppentek, hogy van olyan futárcég ( Cronutfutár) akik 100 dollárt is képesek elkérni egy doboz Cronutért! És van aki megfizeti!!!.... Sőt az egész Cronut láz már odáig fajult, hogy képesek Hamburgert is árulni Cronutból.
Első blikkre egy jól megtermett fánkra hasonlít, de az első harapás után kicsit más ize van. Nehezebb, markánsabb.
Szélei vastagon valamilyen lekváros porcukorral van meghintve, (vagy valami hasonló) amitől az amúgy is kicsit édeskés tészta még édesebb lesz. Nem kis darabról beszélünk, még most a posztírása közben is kicsit megterhelve érzem a gyomrom tőle, és nem az édesség miatt hanem inkább a tésztája végett. Nekem kicsit alulsütöttnek tűnt maga a tészta, olyan mint amikor egy kevésbé megsült kenyeret összenyomsz és egy masszává összeáll.
Egy csésze teával kellemes volt maga a Cronut, de összességébe nem mondanám, hogy életem meghatározó jelenségéről beszélhetnék. Holnap biztos nem megyek be egy újabb Cronutért. Talán jövőre egy szigetkör után....
Inkább maradok egy jó sonkás-hagymás rántottánál, vagy egy kakaós csigánál reggelire!
Pontszáma: 6/10 :-)
Utolsó kommentek